AKRAN ZORBALIĞI VE ZORBALIKLA BAŞ ETME YOLLARI(ÖĞRENCİLER İÇİN BİLGİ NOTU)

AKRAN ZORBALIĞI VE ZORBALIKLA BAŞ ETME YOLLARI

Zorbalık Nedir?

Zorbalık insanların birine karşı bilerek kaba davranması ya da ona zarar vermesidir. Zorbalık herkesin başına her yaşta gelebilir, okulda, oyun alanında, evde, internette. Birisi sizi itebilir, size vurabilir, sizinle dalga geçebilir, eşyalarınızı alabilir, size lakap takabilir, sizi bilerek görmezden gelip dışarıda bırakabilir ya da farklı olduğunuz için sizle dalga geçebilir.

Zorbalık önemsiz değildir. Zorbalığa uğruyorsanız bu sizin hatanız değildir.

Zorbalığa Maruz Kalıyorsanız,

Neler Olduğunu Birilerine Anlat

Zorbalık asla birinin sessizce açı çekmek zorunda olduğu bir şey olmamalı. Bunu hemen güvendiğiniz birine anlatın, bu kişi bir arkadaş, öğretmen, aklı hocası ya da güvenilen bir yetişkin olabilir. Yalnız değilsiniz ve zorbalığa uğruyorsanız ya da diğerlerinin zorbalığa uğradığını görüyorsanız birine anlatmak çok önemlidir.

Cesur Ol ve Susma

Karakterinize güvenin ve arkadaşlarınızı zorbalığa karşı durmaları ve bunu durdurmaları için cesaretlendirin, bunu yaşayanın siz ya da başkası olması önemli değil. Bu konudan konuşmanız sizin ispiyoncu olduğunuz anlamına gelmez. Birisine yardım ederek iyi bir şey yaptığınızı unutmayın.

Yeter artık, durmalısın! deyip ortamdan uzaklaş.

Zorba Davranışlar Nerede Görülebilir?

-       Oyun alanlarında,

-       Okulun koridorlarında,

-       Sınıf içerisinde,

-       Yemekhane,

-       Okul yolu/okul servisleri, vs.

Zorbalığa uğrayan kendini nasıl hisseder?

-       Kızgın, Öfkeli, Üzgün, Bıkkın Şaşırmış, Yalnız, Yorgun, Sinmiş, Çaresiz, Korkmuş, Sinirli, Kafası karışmış, Engellenmiş, Güvensiz, Depresif, Kaygılı, İncinmiş, Utanmış, Haksızlığa uğramış, Ezilmiş, Dışlanmış, Şaşkın, Eksiklik duygusu içinde, Yaralanmış, Gergin, Aşağılanmış, vb.

Zorba – Mağdur – Seyirciler

•        Zorbalığa şahitlik eden, ancak tepki vermeyen öğrenciler, zorbalığın devam etmesine dolaylı olarak katkıda bulunurlar.

•        Öğrencilerin orada olup müdahale etmemeleri, zorbayı davranışları konusunda cesaretlendirmekte,

•        Kurban açısından ise durum daha da korkutucu olmaktadır.

Zorbalığa Şahit Oluyorsanız,

Arkadaş Canlısı Ol

-       Zorbalığa uğrayan ya da zorbalık yapan biri de arkadaşa ve desteğe ihtiyaç duyar.

-       Herkese karşı arkadaş canlısı olmak için fırsatlar oluşturun.

Destek Ol

-       Zorbalığa maruz kalan kişiye iyi davranın.

-       Zorbalığa maruz kalan kişiyi sizinle gelmeye ikna edin.

-       Unutmayın, siz de bir gün zorbalığa maruz kalabilirsiniz.

Uyar

-       Arkadaşlarınızla birlikte zorbalık yapan çocuğu nazikçe uyarın ve bu davranışların karşıdaki kişiyi çok incitebileceğini söyleyin.

Zorba Olma

-       Zorbalığın sadece komik olduğunu düşünsen de, zorbalığa uğrayan çocuklar korkar ve üzülür. Bir şey hakkında üzgün ya da kızgınsanız, başkalarını sorumlu tutmak yerine bu konu hakkında konuşun

-       Eğer kendi sıkıntılarınızı aşmak için zorba davranışlara başvuruyorsanız, sorunlarınızı çözebilmek için bu tip davranışların dışında başka daha kullanışlı yollar bulmalısınız. Bunun için en önemli adım duruma karşıdaki kişinin gözünden bakmaya çalışmaktır.

Yayın: 21.01.2023 - Güncelleme: 21.01.2023 21:19 - Görüntülenme: 4473